Valitse roskisdyykkaus! Se tarjoaa mahdollisuuden saada runsaasti liikuntaa raittiissa ulkoilmassa ja hävittää elämästäsi ne hetket, jolloin et tiedä, mitä tekisit ja aika tuntuu kuluvan hitaasti. Aina voi lähteä dyykkaamaan. Roskisdyykkauksella aistit karaistuvat ja opit paljon uutta monista ihmisistä ja etenkin heidän kehonkielestään. Sosiaalista roskisdyykkaus ei silti ole: päinvastoin dyykkaajan saattaa olla kohteliasta olla tunnistamatta tuttujaan silloin, kun tulee yllätetyksi roskapöntöltä.

Roskiksia penkoessa oppii muutakin kuin vain asioita ihmisistä. Talvesta on yllättäen hyötyä: roskisten haju vähenee heti! Pahimmalta haisevat vaipat, eikä kissanhiekka jää niistä kovin kauas jälkeen. Jos tyytyy penkomaan paperinkeräyslaatikoita ja kierrätyspisteitä, ei hajuista ole suurta haittaa.

Kaupungeissa dyykkaus on helppoa, jos on aikaa kiertää ja etsiä lukottomia katoksia. Maaseudulla dyykkausmahdollisuudet ovat huonot, sillä isompia taloryppäitä on vähän (omakotitalojen pihoihin ei sentään voi mennä). Vähäisen kokemukseni perusteella minusta tuntuu myös, että maaseudulla käyttökelpoisia tavaroita heitetään roskiin vähemmän. 

Isojen talojen roskakatokset ovat yleensä tavaramäärän kannalta parhaita, sillä roskaakin tulee paljon. Esimerkiksi kaupungin vuokra-asuntojen ja opiskelija-asuntoloiden roskiksilta löytää paljon tavaraa: molemmissa on paljon muuttoja. Opiskelijat myös suhtautuvat kierrätykseen myönteisesti. Useimmiten katoksiin jopa jätetään tavaraa siinä tarkoituksessa, että joku ottaisi joutavat mukaansa. Ulkomaalaiset opiskelijat saattavat kotimaahan palatessaan joutua jättämään Suomeen lähes koko irtaimistonsa ja suovat sen yleensä mielellään tarvitsijoille.

Jos osaa korjata elektroniikkaa, voi roskistavaroilla tienata. Tiedän sitäkin tehtävän ja minusta asia on ok, sillä roskiin jätetty tavara on jättäjälle arvotonta. Itseäni kiinnostaa ensi sijassa paperinkeräyslaatikko, josta etsin käytettyjä postimerkkejä ja -kortteja sekä kaikenlaista, mitä voi käyttää askarteluun. Mutta usein pengon varsinaisen roskispuolenkin, sillä myös sieltä saattaa löytyä käyttökelpoista tavaraa.

Tavarat ovat roskapusseissa, mutta dyykkaaja oppii nopeasti, kuinka jokapäiväinen talousjäte ja esim. vaatesäkit tuntuvat käteen erilaisilta. Isoissa jätesäkeissä on usein suursiivouksen tuotos. Mutta käsineet mukaan: vaatteet ja vauvan vaipat ovat pussin päältä tunnustellen aika samantuntuisia... Monet käyttökelpoiset tavarat, esim. juuri vaatteet, on usein onneksi pakattu eri pusseihin kuin likainen ja haiseva talousjäte. Niin kummalliselta kuin se tuntuukin, roskiksesta löytyvät vaatteet ovat useimmiten pestyjä ja hyväntuoksuisia, ilmeisesti suoraan kaapista otettuja!

Kirjastojen pisteistä voi löytää askarteluun kirjojen sivuja ja kansia. Isojen firmojen ja laitosten roskista löytää tavallisia, käytettyjä postimerkkejä. Ompelimon roskista löytyy pientä kangassilppua askartelijalle. Kirjapainojen ym. roskista löytyy paperi- ja kartonkijämiä (tosin sitä voi saada sisältäkin, joten käy kysymässä). Atk-liikkeet puolestaan heittävät pois tarpeettomia cd-levyjä.

Ja sitten vielä vähän aiemminkin sanottua. Kun aloitin roskisten penkomisen, otin selvää, ettei se ole laitonta. Muuten olisin jättänyt homman heti alkuunsa. Neuvon silti olemaan ystävällinen ja ehdottoman kohtelias ihmisille, jotka tulevat kysymään, mitä teet. Jos minua itseäni kehotetaan lähtemään roskikselta, lähden. Koetan kuitenkin saada aikaan keskustelua ja kertoa, mitä teen ja miksi. Laillisuudestakin kerron. Jos haluat välttyä ihmisten tapaamiselta, kierrä yöllä (itsestäni se kyllä tuntuu salamyhkäisemmältä kuin päivällä kiertäminen). Ihmisten huolen ymmärrän hyvin: tv:ssa taisi olla ihan äskettäin taas ohjelma yleistyvistä henkilötietovarkauksista. Ja lopuksi vielä yksi vinkki: älä sotke paikkoja roskiksia penkoessasi! Jos mahdollista, älä myöskään revi roskapusseja rikki!

1241441301_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Minä kävin pitkän tauon jälkeen roskiksella, jonka nimesin Kuopion sotkuisimmaksi :D (parilla viime kerralla olen osunut paikalle juuri, kun laatikot on tyhjennetty). Roskis on erään oppilaitoksen asuntolan ja sotku oli jälleen samanlainen (jäteauton käynnistä oli todennäköisesti aikaa). Otin mukaani yhdet revenneet farkut tilkkutöihin ja farkkuihin kuuluvan bling-bling -vyön. Myös taustan ruusuleninki on samalta roskikselta. Sekin on rikki, mutta kangas sopii hienosti yoyo-laitteeseen, joka äidilläni on. Hanskat ja kukat ovat toisilta roskiksilta ja samoin puinen, erikoinen vyö kuvan etualalla. Se on upea löytö: laatoille ja helmille löytyy takuulla käyttöä!