No niin, kerrotaanpa nyt siitä alkukuun värjäyksestä. Läksimme Kuopiosta aamulla naisporukalla ja ajoimme Kaislastenlahteen, jossa meitä odotti piha nuotiopaikkoineen. Mukanamme oli tavaraa kuin olisimme olleet muuttaamassa jonnekin. Rakensimme kuusi nuotiopaikkaa, joihin aloimme viritellä tulta. Mukanamme olevat värjäysainekset lajiteltiin eri kattiloihin ja kurkkupurkkeihin (ensiapu kattilapulaan).

Kylmä, kova tuuli osoitti voimansa ja meillä meni koko aamupäivä ennen kuin saimme tulet syttymään ja veden niin lämpimäksi, että värjäysainekset kiehuivat tai että valmiisiin liemiin saattoi laittaa lankaa värjäytymään. Meinasi jo usko mennä!

Lopulta värjäyksessä päästiin vauhtiin. Minä olin keittänyt etukäteen liemet sembramännystä, koivun punaisesta kuoresta, samettijalasta ja seitikeistä. Sembramänty osoittautui nyt epäonnistuneeksi: siitä ei saatu oikeastaan mitään väriä. Punainen koivun kuori ei myöskään värjännyt, joten molemmat sekoitettiin muihin liemiin. Samettijalasta sain juuri sellaista vihreää kuin pitikin (harmaa Oiva-sukkalanka pohjavärinä ja lisänä rautavithrilliä). Toiseen, valkoiseen lankaan samettijalalla tuli myös vihreää.

Seitikkiä jännitin kovasti :)  Liemessä oli sekaisin eri seitikkejä enkä odottanut punaista, vaikka lisäsinkin liemeen epämääräisen määrän viinikiveä. Lopputulos oli kivaa, vahvaa ruskeaa, johon olen tosi tyytyväinen. Loppuliemen otin kotiin ja pakastin. Niin tein myös samettijaloille.

Toisissa astioissa kiehui sianpuolukkaa, nokkosta, juolukkaa, suopursua, tilliä ja kielon ruskettuneita lehtiä. Niillä värjättiin sekä erään rouvan omat langat että hirmuinen kasa Vakkaan lahjoitettua ja tarjouksesta hankittuja lankoja. Aamulla olimme varmoja, ettemme  ehtisi käyttää puoliakaan kaikesta materiaalista, jota olimme tuoneet mukanamme. Iltaan mennessä kaikki kuitenkin langat oli kuitenkin värjätty ja ainekset käytetty. Viimeiseksi heitin kattilaan vielä sinipuun, jota olin tilannut Tetridesignilta. Siinä muuten aine, joka TODELLA värjäsi.

Illan tullessa alkoi jo väsyttää ja oli hyvä lähteä kotiin. Langat olivat takakontissa odottamassa kuivausta ja ihailua :)