Huomenna lauantaina värjäämme porukalla lankoja. Värjäsin omia satseja tänään. Ensin otin pakastimesta jäkäläliemen. Liemi oli oliivinvihreää, mutta lankakokeiluun tarttui likainen harmaa väri, jossa oli ehkä häivähdys vihreää.

En pitänyt väristä ja mieleeni tuli sadonkorjuumarkkinoilla näkemäni langat. Eräs myyjä oli värjännyt lankaa kahvilla! Se oli ihan kaunista, vihertävänruskeaa lankaa, joten päätin tehdä samoin. Kaapissa oli purkki vanhentunutta pikakahvia ja kaataa hujautin sen liemeen. Hih hih, liemi värjäytyi tietysti melkein mustaksi. Langasta tuli tummanruskeaa. Siitä minulla ei ole aavistustakaan, kestääkö väri hyvin.

Toinen liemi oli lahottajasienen valtaaman raidan kuoresta.

Liemi oli punaista ja laitoin siihen, ahtaasti, kolmea lankaa. Paksuinta oli värjätty aiemmin Kool-Aideilla punakirjavaksi. Jännäsin lopputulosta innoissani, koska langoissakin näytti olevan punaista sävyä. Aluksi ne näyttivät vaaleanpunaisilta. Sitten ne tummenivat ja mukaan tuli ruskeaa. Selvä oranssi såvy kuitenkin säilyi seiskaveikassa (vas) :)))  Langat jäivät ahtaassa kirjaviksi, mutta eivät sentään niin kirjaviksi kuin salamalla otettu kuva väittää.

 Vielä tätä punertavaa antaneen sienen lajista. Luin värjäyskirjasta helo-orvakkaan tuntomerkkejä ja tämä sieni kasvoi samalla lailla. Se peitti kaatuneen raidan kuorta valkoisena peittona. Alla oleva kuori oli hyvin vahvaa punaruskeaa ja sitä kerätessä sormet värjäytyivät oransseiksi. En tiedä, oliko puu luonnostaan sen väristä vai oliko sieni värjännyt sen.

Helo-orvakkaaseen erona oli isäntälaji. Kirjan mukaan helo-orvakas kasvaa havupuulla.