Keitin käpysoppaa kolmisen viikkoa sitten. Muutama päivä sitten minulle tuli mieleen, että mitenkähän säilyvää se on... ei ehkä kovin säilyvää ulkona muoviämpärissä, talon seinää vasten. Liemi oli tietysti ruvennut käymään, mutta siitä ei liene haittaa. Minulle on ihan sama, millaista väriä sopasta syntyy. Rupesin kuitenkin värjäyshommaan pikaisesti.

Tein värjäyksen sisällä, että saisin hallittua lämpötilaa paremmin. Haju ei tuntunut pahalta. En tosin tiedä, mitä satunnaisesti talossa käyvät muut asukkaat siitä ajattelivat. Lämmitin väriliemen + 80 asteeseen; mittasin lämpöä saunalämpömittarilla. Sitten annoin lankojen olla värissä tunnin. Puretusaineena oli pelkkä aluna. Isommassa kattilassa vasemmalla on sembramännyn kävyistä tehty liemi ja vasemmalla lepän"käpy"liemi.

Koska minulla on vain pienet kattilat, kerralla värjättävä lankamääräkin on turhauttavan pieni. Vasemmalla n. 50 g Vakkaan lahjoituksena saatua, tuntematonta villalankaa. Se värjäytyi sembramännyn kävyillä luonnonvalkoisesta tummanruskeaksi ja mielestäni jopa kauniin väriseksi. Oikealla on pieni vyyhti bambulankaa, joka niin ikään oli lahjoitussäkissä. Tiesin jo, että luonnonvärit eivät niinkään tartu kasvikuituihin, mutta halusin kuitenkin kokeilla värjätä lankaa lepän "kävyillä". Käpyjä oli hyvin pieni määrä ja senkin takia väri on hyvin vaalea. Alkuperäisen langan väri oli kuitenkin kirkas valkoinen, joten jonkin verran väriä lankaan tarttui. Väri on lämpimämmän ruskea eikä harmaasävyinen kuten kuvassa.

Olen tehnyt yllä olevien lankojen jälkeen jo kaksi uutta värjäystä ja langoista tulee edelleen ruskeaa, joka vaalenee vähän joka kerta. Luulen, että väriliemi riittää silti vielä yhteen tai jopa kahteen lankasatsiin. Ihanaa puuhaa